Elk organisme op aarde heeft een ingebouwde drive om zo ‘comfortabel’ mogelijk te leven. Dat betekent bijvoorbeeld voor een ééncellig micro-organismen dat het probeert in een omgeving te komen waar zoveel mogelijk voedsel is, een optimale temperatuur en pH heerst en de kans op vijanden klein is. Deze drang om in optimale omstandigheden te leven heeft natuurlijk te maken met het streven om de soort te laten overleven.
Dit zeer basale overlevingsprincipe is ook in de mens aanwezig. Het valt eenvoudig te zien dat wij mensen de hele dag bezig zijn om door de evolutie ingegeven principes vorm te geven: Eten, drinken, sociaal wenselijk gedrag vertonen (‘erbij horen’) en ‘gevaarlijke’ (onbekende) situaties vermijden of ontvluchten. Die laatste factor komt duidelijk naar voren als we de top 3 van stressvolle ervaringen bekijken: 1) verhuizen 2) scheiden 3) op vakantie gaan.
Verandering is gevaarlijk
In alle drie de gevallen gaat het om situaties waarbij relatief grote veranderingen plaats vinden, waarbij de degene die het aangaat niet goed weet wat hem of haar te wachten staat. De toekomst is ongewis! Evolutionair gezien is dat gevaarlijk, immers 100.000 jaar geleden kon elk nieuw stuk bos of toendra gevaarlijke dieren herbergen als slangen en leeuwen, een gevaar dat niet of nauwelijks bestond op het stuk grond waar je al een tijdje leefde. Die oude manier van doen (overlevingsstrategie) leeft nog altijd in ons voort. Ondanks onze moderne kennis en vaardigheden wordt ons gedrag nog steeds aangestuurd vanuit een zeer oud deel van onze hersenen, het reptielenbrein. Dit deel van de hersenen is naar schatting 500 miljoen jaar oud en heeft als functie ‘overleven’.
Op het moment dat dit deel van de hersenen een ‘gevaarlijke’ situatie herkent zal het reageren via impulsen die we herkennen als instinctieve – of stressreacties. We beginnen te zweten, kunnen niet zo goed meer nadenken, willen het liefst weg (‘vluchten’) of worden agressief (‘vechten’). Het interessante is dat dit gedrag aangestuurd wordt via onbewuste processen.
Het is al gebeurd voordat je het in de gaten hebt. Je kunt het niet voor zijn. In sommige gevallen is dat zeer behulpzaam, bijvoorbeeld in het verkeer wanneer een kind onverwachts de weg oversteekt en je nog net kan uitwijken of remmen.
In andere omstandigheden helpt het minder mee, denk bijvoorbeeld aan examenstress (‘ik wist niks meer’) of stress om het vliegtuig te missen (‘ongelofelijk, ik heb mijn portefeuille op het dak van de auto laten liggen’).
Voordelen van het ont-stressen in openbare ruimtes
Het is voor (overheids) organisaties en ondernemers belangrijk zich te realiseren dat het altijd zo is dat ontspannen mensen hun werk beter doen, zich beter en socialer gedragen, voorspelbaarder gedrag vertonen en ook nog aanzienlijk gemakkelijker geld uitgeven.
Ook in de openbare ruimte op bijvoorbeeld vliegvelden, stations, scholen, winkelcentra en stadions is het van eminent belang dat mensen zich ontspannen voelen. Conclusie: Het is dus zaak vooral het reptielenbrein kalm te houden of tot rust te brengen. Maar hoe doe je dat??
‘Ontspannen’ lijkt het eenvoudige antwoord, maar de praktijk is weerbarstiger, want methoden als yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen, sporten, hartcoherentie, welness behandelingen, etc. lenen zich niet voor de openbare ruimte of bereiken onvoldoende het diepste deel van onze hersenen waar nu juist die overdreven (stress) reacties vandaan komen. We hebben iets nodig wat dat diepste brein kan bereiken én geschikt is voor openbare ruimtes. En dat we nodig hebben bestaat nu: PPD resonantie.
PPD mp3’s: een doorbraak?
De PPD technologie is ontspanningsmethode, waarbij via mp3’s specifieke resonanties op het diepste hersenniveau rust brengen. Het gevolg: minder zorgen, angsten, rusteloosheid en meer spontaniteit, creativiteit, vrede en gewoon zijn met wat er is.
PPD resonantie is ontstaan in de vluchtelingenkampen van Centraal Afrika waar hulpverlenende instanties zich geen raad meer wisten met de extreme stress die voorkwam uit de trauma’s opgelopen in de burgeroorlogen. Na enige tijd ontstond het inzicht dat stress op instinctief niveau onpersoonlijk is (‘de biochemie werkt hetzelfde bij ieder mens’) en dat alle stress geneutraliseerd kan worden met deze methode, ongeacht achtergrond, oorzaak of mate van stress.
Een ander voordeel: mp3’s zijn te beluisteren via smartphone, tablet, computer, radio en audio installaties, thuis op de bank, maar ook in stadions, winkelcentra, stations en vliegvelden!
Voor wie nieuwsgierig is geworden en het eens wil proberen: rechts bovenaan deze pagina (‘get your free PPD mp3’).