Corona zonder stress

Een eenvoudig aanpak!
Het Corona virus heeft de wereld in haar greep. Uiteraard is er veel aandacht voor onze gezondheid, maar de angst voor de toekomst, het ‘onbekende’ lijkt op dit moment de overhand te krijgen. Angst = stress, en dat is een slechte raadgever, onplezierig en werkt negatief in op het immuunsysteem.

De 100 punten vraag is dus:

Wat kunnen we zelf doen om van die angst af te komen en de situatie in ons voordeel te veranderen?

 

 

 


 

De oorsprong van onze stress reacties – een korte uitleg
Stress is onze reactie op een (schijnbaar) levensbedreigende situatie. In deze Corona tijd gaat het voor de meeste mensen niet om de bedreiging door ziekte, maar om een psychische bedreiging, ‘wat .. als’. Wat gebeurt er als mijn baan verdwijnt, als de scholen dicht blijven, als de 1,5 meter economie doorgaat, etc. Niet levensbedreigend, maar toch reageren onze hersenen alsof er een levensbedreigende situatie is. En die manier van reageren is het gevolg van de evolutie.

Deze basale stressreacties ontstaan namelijk in het reptielenbrein (hersenstam). Dat gebied van de hersenen is 500 miljoen jaar oud en reageert in ‘termen van overleven’ (vechten of vluchten), vaak te herkennen als overlevingsstrategieën.

 

 

Aangezien dit oeroude reptielenbrein in de hiërarchie van de hersenen bovenaan staat, nr. 1 is, boven het emotionele – en cognitieve (IK) brein, is zo’n vechten-vluchten reactie dus heel gewoon.

De hiërarchie laat dus niet toe dat het ‘IK‘ onze stressreactie beïnvloed. En dat is nu net de reden dat we er last van hebben, burn out raken of zelfs depressief! De ‘IK’ heeft allemaal plannen, wil van alles, maar de hersenstam bepaald hoe we reageren, zowel lichamelijk als geestelijk! De ‘IK’ wordt gewoon overruled.

Waarom bekende ontspanningstechnieken onvoldoende werken
Zoals gezegd bestaan onze hersenen simpel gezegd uit 3 delen:
1.     het reptielenbrein,
2.     het emotionele brein
3.     de cognitieve hersenen (cortex).

Stress aanpakken vergt dan ook in eerste instantie een aanpak op het niveau van het reptielenbrein. Pas daarna komen andere hersengebieden aan de orde. De praktijk is echter dat vrijwel alle anti stress methodes en technieken gericht zijn op het emotionele of cognitieve brein. De bron van alle stress blijft dus buiten schot, we dweilen met de kraan open!

Om succesvol stress aan te pakken moeten we dus beginnen met het beïnvloeden van het reptielenbrein. Dat is echter nog niet zo eenvoudig, want dit oeroude deel van onze hersenen niet reageert op taal, maar alleen op geur, beweging of resonanties.

Een nieuwe aanpak
Na tientallen jaren van onderzoek in o.a. oorlogsgebieden en vluchtelingenkampen is er nu eindelijk een manier gevonden die inwerkt op de oorsprong van onze stressreacties. Het maakt gebruik van resonanties.

Deze techniek (PPD resonantie) zorgt ervoor dat ons door Corona gestreste (hyperactieve) hersenstam tot rust komt, waardoor we weer in staat zijn een ‘normaal’ leven te leiden, zonder in een permanente staat van overleven (vechten-vluchten) te verkeren.

 

Meer innerlijke rust, minder agressie, minder eten en drinken, betere slaap. En belangrijk, het werkt bij iedereen, dus ook als je last hebt van ‘Corona stress’.

Dweilen met de kraan dicht
Wie dus op een duurzame manier (Corona) stress uit zijn of haar leven wil bannen (en wie wil dat niet?) moet in ieder geval beginnen met het toepassen van deze nieuwe op resonantie gebaseerde methode. Echter, stress is een meerkoppig monster, en een grondig aanpak vereist ook aandacht voor alle andere niveaus (cognitief, emotioneel en fysiek) waarop stress zich laat zien. Een integrale aanpak is daarom noodzakelijk en gelukkig kunnen we dan wel weer de bekende technieken en methodes toepassen. Beweging, gezonde voeding, yoga & meditatie, etc.. Maar het begint met de resonanties, eindelijk dweilen met de kraan dicht!

Probeer zelf, klik HIER.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail