Waarom leven we niet ons volledige potentieel?
Bijna niemand is in staat zijn of haar volledige potentieel te leven. En dat heeft te maken met ons verleden, een belemmerend verleden.
Het verleden leeft in ons voort via herinneringen, gewoontes, overtuigingen, gedrag, cultuur, opleiding, met andere woorden: ‘brain wiring’.
De oudste en belangrijkste vorm van ‘brain wiring’ noemen we het reptielenbrein. Het bestaat al ongeveer 500 miljoen jaar en is de bron van onze instinctieve reacties, onze overlevingsreacties.
Overlevingsinstinct
Ons overlevingsinstinct (vechten, vluchten, bevriezen, eten, voortplanten) is betrokken bij elke gedragsuiting, 24 uur per dag. Vaak hebben we er absoluut geen benul van, bijvoorbeeld tijdens het slapen of tijdens ontspannen momenten. Op andere momenten, bijvoorbeeld tijdens het autorijden, als je plotseling uitwijkt voor iets wat op de weg ligt of oversteekt, merk je het wel degelijk. Pas enkele momenten nadat je uitgeweken bent schrik je , maar je lichaam heeft allang gereageerd. Het reptielenbrein was je bewuste (cognitieve) brein voor!
De 21e eeuw, gaat het niet te snel?
Bovenstaand voorbeeld geeft aan dat het reptielenbrein zeer belangrijk is, maar er is meer. Het blijkt dat onder invloed van ‘stressoren’ het reptielenbrein (ongewenst!) hyperactief kan worden. Dat wil zeggen dat het te vaak reageert als zou er een bedreigende situatie zijn, terwijl er niets aan de hand is. Een voorbeeld is iemand met PTSS. Een lullig geluid kan voor die persoon als zeer bedreigend overkomen, waardoor ie uit zijn dak gaat of zeer angstig reageert.
In de 21e eeuw zijn er steeds meer omstandigheden waar we als mensheid nog nooit mee te maken hebben gehad. De omgeving verandert zo snel dat het zeer de vraag is of ons instinct dat allemaal kan volgen. Toxische stoffen in onze voeding en woonomgeving, digitale elektrosmog, 24-uurs maatschappij, sociale wanorde en eenzaamheid, etc..
In het boek ‘Nooit Meer Stress’ heeft Onno Nieveen de zaken eens op de rij gezet, voor geïnteresseerden kijk eens op de site
Hyperactief reptielenbrein, wat nu?
Als het waar is dat al die nieuwe stressoren onze hersenen te zwaar belasten dan lijkt het stap 1 om de stressreacties te verminderen.
Maar hoe doe je dat?
De praktijk laat zien dat veel technieken en methodes niet diep genoeg werken. We hebben iets nodig dat werkt op het allerdiepste niveau, iets dat voorbij gaat aan taal. Yoga is een prima oplossing, alleen blijkt dat we in het Westen daar nauwelijks tijd voor hebben. Het is kennelijk niet geschikt voor de 21e eeuw….
Wat wel blijkt te werken is Mindfulness PLUS resonantie. Het reptielenbrein is gevoelig voor frequenties en geuren. Die eerste factor is nu net waar Mindfulness PLUS van is gemaakt. Na jaren van onderzoek en experimenteren is gebleken dat ernstig getraumatiseerde mensen veel baat hebben bij het luisteren naar Mindfulness PLUS mp3 files. Hun systeem wordt minder actief, waardoor het immuunsysteem weer in staat is haar taak te verrichten. Het zelfgenezend vermogen neemt weer toe alsmede creativiteit en weer helder kunnen denken. De basis van een gezond en natuurlijk leven.
Meer informatie
For more detailed information click the menu under “Background” or the following links:
1. resonance
2. survival mechanism
3. why PPDs work
4. publications