Topsporters ontdekken de kracht van ontspanning

Ik kan me tijdens de training steeds beter volledig ontspannen, terwijl mijn concentratie niet afneemtTriatleet Arjen van Wifferen (40) is aan het woord over zijn intensieve voorbereiding voor de Nederlandse IRONMAN die in augustus in en rond Maastricht wordt gehouden.
Arjen is geen doorsnee atleet, hij begon nog geen 2 jaar geleden zonder een gedegen sportachtergrond met het lopen van zijn eerste hele marathon.

Echter, eenmaal bekomen van de inspanning begon vrijwel direct de training voor een nog groter avontuur en bovenal een nog grotere uitdaging: een volledige triatlon! (3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en afsluitend ook nog een hele marathon van ruim 42 km).

Ontspanning als basis voor sporten
Arjen had in het verleden Aikido lessen gevolgd (een Japanse zelfverdedigings-sport) en ervaren dat een ontspannen houding van lichaam en geest de noodzakelijke inspanning veel gemakkelijker maakt. Dus toen hij met het trainen voor de marathon begon was de ‘aikido’ insteek voor de hand liggend: ontspannen rennen.

Een probleem, deze aanpak was in Nederland niet gebruikelijk, en dus moest Arjen opzoek naar professionele trainers die zijn ‘out of the box’ aanpak konden ondersteunen. In zijn speurtocht naar de juiste begeleiders stuitte Arjen op verschillende methodes (o.a. Sportrusten, ChiRunning en Total Immersion) die hem na 1,5 jaar intensief trainen hebben gebracht tot wat Arjen omschrijft als ‘ontspannend bewegen’.

Het volbrengen van een volledige triatlon vraagt echter niet alleen om een zeer sterk ontwikkeld fysiek duurvermogen, maar minstens zo belangrijk is de mentale staat van de atleet. Het omgaan met fysiek pijn, verveling en gedachten ‘om er maar mee op te houden’ zijn belangrijke obstakels in het hoofd van de sporter. Gedurende ruim 12 uur gaat het erom negatieve gedachten zo min mogelijk ruimte te geven en goed contact te houden met het lichaam. Vertragen als het lichaam daar om vraagt en versnellen als het kan. Zorgen dat het lichaam zo min mogelijk verzuurd en vermoeid raakt.

PPD mp3’s maken het verschil
In zijn zoektocht naar een zo goed mogelijke voorbereiding stuitte Arjen ook op PPD resonantie, een methode bij uitstek geschikt om diepe stress af te werpen en ontspanning in de dagelijkse activiteiten te brengen. Voor gewone mensen, maar zeker ook voor topsporters.

Arjen merkte al bij de eerste keer luisteren iets bijzonders: “Mijn lichaam begon te tintelen alsof het net onder een ijskoude douche vandaan kwam, ik herkende het direct, Ki energie ten voeten uit. “

Hij mailde Max my Performance, kreeg tekst en uitleg en begon dagelijks naar PPD Mindfulness mp3’s te luisteren. Over de bijzondere impact van PPDs in zijn (sport) leven is  Arjen duidelijk: “Het gaat me veel makkelijker af om het verstand op nul te zetten, te ontspannen en dus te voorkomen dat er spierpijn ontstaat. Ook als ik niet train maar gewoon aan het werk ben en andere dagelijkse dingen doe merk ik de positieve invloed van de PPDs. Ik noem het ook wel eens ‘kalm in actie’.

arjen v witterenTopsport is het dagelijkse leven
Op het moment van schrijven van deze blog is het nog een paar weken tot de start van de Maastrichtse IRONMAN en Arjen gebruikt die resterende weken om de puntjes op de spreekwoordelijke i te zetten. Over de wedstrijddag zegt hij: “Het wordt een spannende dag en ik hoop natuurlijk dat ik de finish haal. Maar mocht dat om wat voor reden niet lukken, dan weet ik dat alle wijze lessen tijdens de voorbereiding, waaronder beslist ook het luisteren naar PPD’s uiteindelijk even nuttig zijn voor de toekomst als de waarde van de medaille.

Het verhaal van Arjen lijkt bijzonder, omdat hij bezig is met tot stand brengen van een omvangrijke uitdaging. De kern van waar hij naar streeft is echter voor iedereen van toepassing: zo ontspannen mogelijk leven. Hoe meer ontspanning in ons leven, hoe meer gezondheid en geluk we kunnen ervaren. Dat geldt voor Arjen en dat geldt voor een ieder van ons.

Om het bijzondere verhaal van Arjen ‘ironman’ van Wifferen ook voor niet-triatleten binnen handbereik te brengen, is er een bijzondere Ki probeer PPD gratis beschikbaar.

Interesse? Kijk rechtsboven aan deze pagina.

Advies & korting
Heb je al een probeer versie, dan zijn er serieuze PPD programma’s beschikbaar om naar te luisteren en diep te ontspannen.

Wil je advies welke serie het beste bij je past, stuur even een mailtje, je profiteert dan meteen van de lopende korting actie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail